Rusalii 2019. Traditii si obiceiuri de Pogorarea Duhului Sfant

16 06. 2019, 12:56
Rusalii 2019. Traditii si obiceiuri de Pogorarea Duhului Sfant

Rusalii 2019. Traditii si obiceiuri de Pogorarea Duhului Sfant pe care crestinii le respecta in toata tara! Este una din cele mai vechi sarbatori crestine, alaturi de cea a Pastilor. Este praznuita de pe vremea apostolilor. Pana la sfarsitul secolului al IV-lea, era o sarbatoare dubla.

Oamenii celebrau Inaltarea Domnului si Pogorarea Sfantului Duh. Apoi sarbatoarea a fost impartita in Cincizecimea, adica Pogorarea Duhului Sfant. In sambata Rusaliilor se impart oale impodobite cu fori si colaci. Casele se aranjeaza cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar. Aceste ramuri tin bolile si raul la distanta.

Rusalii 2019. Traditii si obiceiuri

Rusalii 2019. Traditii si obiceiuri de Pogorarea Duhului Sfant

Lunea de dupa duminica Rusaliilor este pentru proslavirea Sfintei Treimi. De aceea aceasta sarbatoare are 2 zile. Dupa ce apostolii au fost martori la Inaltarea lui Iisus, Duhul Sfant s-a pogorat intr-o zi de duminica. A fost vazut de oameni ‘in chip de limbi de foc’.

„Şi când a sosit ziua Cincizecimii, erau toţi împreună la un loc. Şi fără de veste s-a făcut în cer un vuiet ca de suflare de vânt ce vine repede şi a umplut toată casa unde şedeau. Şi limbi ca de foc li s-au arătat, împărţite, şi au şezut pe fiecare din ei. Şi s-au umplut toţi de Duh Sfânt şi au început să grăiască în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi”. (Fapte, 2; 1-4)

Ce este Pogorarea Duhului Sfant

In ziua Pogorarii Duhului Sfant la Ierusalim, s-a intemeiat Biserica lui Hristos. Au aparut: propovăduirea Evangheliei, Sfintele Taine, harismele, diaconia. Dupa Pogorarea Duhului Sfant, apostolii s-au dus in toate colturile lumii pentru a vesti Evanghelia mântuirii şi credinţa în Iisus Hristos.

Cine primea cuvantul Evangheliei, era botezat in numele Sfintei Treimi. Acest lucru se face prin botez, mirungere, spovedanie, impartasanie, maslu, nunta si hirotonie. De Rusalii, crestinii duc la biserica ramuri de tei sau de nuc. Acestea se vor sfinti in timpul slujbei.

Cine au fost Rusaliile sau Ielele

Dansul Ielelor

Cuvantul provine din latina (rosalia) si semnifica sarbatoarea trandafirilor, dar le reprezinta si pe fiicele imparatului Rusalim. Acestea ar fi avut puteri magice si seduceau oamenii. Cine nu li se supunea, era pedepsit. Sarbatoarea reprezinta spiritele mortilor numite Iele sau zane rele.

Credinta populara crede ca Rusaliile sunt spiritele mortilor care au parasit mormintele la Joimari si au petrecut de PAste cu cei vii. Acestea au refuzat sa se intoarca sub pamant si au inceput sa faca numai fapte rele intre oameni.

Pentru a le imbuna, oamenii le-au denumit iele, zane sau frumoase. Aceste spirite ar sta pe langa izvoare. Se folosesc de cantecul lor pentru a lua mintile oamenilor si a ii imbolnavi. Boala e ca o transa ce se poate indeparta doar de dansul calusarilor.

Mosii de Vara. Ce este INTERZIS sa faci! Traditii si superstitii: ce se intampla cu cei care nu tin aceasta sarbatoare

Calusarii vindeca raul Ielelor

Batranii isi inchideau ochii si isi faceau o cruce cu limba in gura, rugandu-se, in cazul in care se intalneau cu Ielele. In unele zone din Romania, de Rusalii se danseaza Jocul Calusarilor. Este leacul folosit pentru cei care ar fi atinsi de Iele.

Grupurile de calusari merg, de dimineata pana seara, din casa in casa. Acolo colinda si alunga spiritele rele. Oamenii ii intampina cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apa si sare.

Rusalii 2019. Ce nu se face in aceste zile sfinte. Astea sunt traditiile pe care trebuie sa le urmezi

Tradiţii si obiceiuri de Rusalii

In unele zone, oamenii isi impodobesc casele cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar. Sunt menite sa alunge bolile si raul de pe batatura. Teiul fereste gospodariile de grindina si duhurile rele ale zanelor. Se sfintesc la biserica si se pun la icoane, in casa.

Mosii de vara 2019. Ce se da de pomana pentru a avea spor si sanatate, tot anul!

Superstiții de Rusalii

Oamenii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare frunze de nuc sau de tei sfințite la biserică, pentru a nu fi luați din Rusalii’ sau pociți de către Ielele neiertătoare.
De Rusalii, timp de 9 săptămâni, nu se vor mai culege ierburi de leac.
În zilele de Rusalii nu e bine să te cerţi, fiindcă vei fi „luat din Rusalii”.
De Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde și te pot pedepsi.
De Rusalii nu se intră nici în vie, nu se merge în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni, deoarece, conform miturilor populare, te poți întâlni cu spiritele rele.
Cine lucrează de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarece nu cinstește și prețuiește cum se cuvine această sărbătoare extrem de importantă a creștinătății.

Afla mai multe detalii aici!